Opublikowany przez: Familiepl 2019-05-21 12:22:28
Autor zdjęcia/źródło: unsplash-logoKelly Sikkema
Jak sprawić, żeby dziecko polubiło zdrową żywność? Naukowcy z University of Eastern Finland przeprowadzili bardzo ciekawy eksperyment, który może zaradzić temu problemowi.
W grupie dzieci w wieku od 3 do 5 lat wprowadzono nową metodę nauczania o żywności, która pozwala, aby dzieci wykorzystały wszystkie 5 zmysłów. W jej wynik okazało się, że dzieci zaczęły o wiele chętniej wybierać owoce i warzywa – a przecież większości rodziców dbających o zdrowe odżywianie maluchów, właśnie o to chodzi.
Wprawdzie eksperyment odbywał się w warunkach zamkniętej grupy, ale badacz i dietetyk z University of Eastern Finland, Kaisa Kähkönen, twierdzi, że rodzice mogą swobodnie wykorzystać te naukowe metody we własnym domu.
A tam pozwól mu na swobodne wybieranie i eksperymentowanie z żywnością (w granicach dobrej kultury konsumenckiej, oczywiście). Wybierajcie wspólnie owoce i warzywa, sprawdzajcie jak pachną. Niech dziecko zastanowi się także, co przypomina kształt danego warzywa – może pomidor wygląda jak piłka? Albo cukinia jak hak?
Po powrocie do domu zrób dziecku bufet z wybranych owoców i warzyw. Niech samo wybiera, co chce jeść. Przy okazji próbując nowych rzeczy. Rozłóż umyte marchewki, truskawki, groszek i pozwól dziecku sięgać, bawić się jedzeniem i próbować.
Mimo, że w potrawach zwykle mieszamy po kilka składników, pozwólmy dzieciom poznawać ich smak oddzielnie. Niech wiedzą, jak smakują poszczególne elementy ulubionego dania. Niech maluch próbuje pietruszki, koperku, papryki - sam będzie wiedział, co pyszne
Ale nie pytaj: czy dobra zupka? Bo wtedy zamykasz możliwość odpowiedzi do „tak”, „nie”, „blee” lub „miniam”. Pytaj jaki to ma smak? Co dziecku przypomina? Jaki ma kolor?
Równie ważna jest sama atmosfera przy jedzeniu. Warto od najmłodszych lat uczyć i pokazywać, jak można miło konwersować przy stole.
- Sytuacja związana z jedzeniem może być bardzo stresująca - twierdzi Kähkönen - zwłaszcza dla wybrednych jedzących, którzy byli pod presją, by wkładać rzeczy na swoje talerze.
Nowe produkty powinny być wprowadzane w neutralnych lub nawet zabawnych sytuacjach. Spróbuj malować jagodami lub robić odbitki z ręcznie rzeźbionymi stemplami ziemniaczanymi, aby poznać kolory i tekstury żywności.
źródło: todaysparents.com
CZYTAJ TEŻ:
>> Co potrafi dziecko w 8. miesiącu życia?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.